Thummerer – Martignani szőlő permetezőgép

A Martignani technológiának köszönhetően a Thummerer pincészet a permetlé mennyiségét drasztikusan 500 l/ha-ról 100 l/ha-ra csökkentette, és 2020 óta a gazdaságban már 4 géppel látják el a szükséges feladatokat.

Martignani vállalat több mint 60 éve gyárt permetezőgépeket. A márka kizárólagos forgalmazója 27 éve Magyarországon a Penda Kft.

Martignani permetezőgépek előnyei közé tartozik az 1,5 bar  nyomáson dolgozó centrifugálszivattyú, a speciális diffúzor-kialakítás, valamint a radiálventilátor, amely képes 2500-tól akár 26.000 köbméter/óra levegő szállítására is. A gép előnyeit tovább növeli az elektrosztatikus rendszer, amely még jobb szórásképet eredményez.

A Thummerer pincészet 2019-ben vásárolt két darab Martignani permetezőgépet, amelyekkel – a hagyományos gépekkel szemben – 500 liter/hektár helyett 200 liter/hektárra csökkentették a kijuttatni kívánt lémennyiséget. 2020-ban újabb két Martignani permetezőgépet vásárolt a pincészet, így a szőlőben már négy géppel dolgozhatnak egy időben.

(a kép illusztráció)

A pincészet szakembere 2020-ban a kijuttatott lémennyiséget tovább csökkentette 100 liter/hektár mennyiségre.

A Martignani technológia előnyeiről Thummerer Tamás szőlész osztotta meg velünk a tapasztalatait.

– Pincészetünk több mint 30 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel és 120 hektár szőlőn gazdálkodunk. A területeink 80 százaléka kékszőlő, 20 százaléka fehérszőlő – és ezekből évjáratonként 26 féle bort készítünk.

Amikor tudomást szereztünk a Martignani permetezőgépekről, akkor azonnal felkeltette az érdeklődésünket az eszközök kiemelkedően nagy területteljesítménye.

A gépekkel megoldható, hogy csak minden második sorban haladva is tökéletes fedettséget érjünk el. Ezzel gázolajat, időt, pénzt spórolunk meg, ezen felül a talaj szerkezetére is kedvező hatással van, a fölösleges taposás kiküszöbölése.

A környezet szempontjából fontos kiemelni a légporlasztásos technológia előnyeit, az elektrosztatikus feltöltéssel kombinálva. A kijuttatott permetlé oda kerül, ahova kell, az nem sodródik el, nem folyik meg a szőlőn, és nem folyik a talajra. Emiatt jelentősen csökkenthető a kijuttatott szermennyiség, a megfelelő hatás megőrzése mellett.

Martignani fedettség szőlőben
Tökéletes és egyenletes porlasztás

A másik fontos tényező volt a döntésnél az alacsony lémennyiségű technológia. A 2019-es évben 200 liter/ha mennyiséggel permeteztünk, mellyel megfelelően tudtunk védekezni a fellépő betegségek ellen. Azonban az év végén egy estébe nyúló „próba permetezés” után meggyőződtünk, hogy a gép 120 liter/ha lémennyiséggel is tökéletes fedettséget tud biztosítani, 7-8 km/h-s haladási sebesség mellett. 1000 és 1500 literes tartállyal szerelt gépünk is van, hogy a meredekebb területeken is megfelelően tudjunk dolgozni traktorainkkal.

A 120 liter/ha lémennyiség lehetővé teszi, hogy napi 1 feltöltéssel dolgozzanak kollégáink, ezzel megspórolva a szőlőterület és a műhely közötti ingázást. A nagyobb koncentrációjú hatóanyagtartalom sem okoz problémát a berendezésnek. A 4 mm átmérővel rendelkező fúvókák nem tömődnek el. Volt, hogy az 1000 literes tartályba 25 kg kénpor került feloldásra és ez sem okozott minőségbeli romlást a kijuttatásnál.

Ha összességében megvizsgálom az elmúlt év tapasztalatait, akkor számításaink szerint 30-40% megtakarítás érhető el a Martignani gépek használatával a permetezési költségek tekintetében, figyelembe véve a víz, vegyszer, üzemanyag és élő munkaerő költségeit. A permetezésre fordított idő pedig az egyharmada az axiálventillátoros gépeinkhez képest, így sokkal jobban tudjuk időzíteni a permetezési fordulókat, és a többi gépi munkafolyamatot.

Penda Kft.-vel nemcsak a prémium minőségű permetezőgépeik miatt vagyunk megelégedve, hanem a szolgáltatásaikat is bizalommal vesszük igénybe, hiszen már baráti kapcsolat alakult ki közöttünk – fűzte hozzá Thummerer Tamás.

Penda Kft. a Martignani technológiával a szőlő mellett megoldást kínál gyümölcs- és diótermesztők, erdészetek, valamint kommunális felhasználók számára is az akár 40 méterre történő kijuttatással.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a Martignani technológia, kérje a Penda Kft. bemutatóját a saját területén!

 

Forrás: Thummerer Pincészet Martignani eredmények riport (2018, www.agroinform.hu).