Martignani: A kalibrált szelepek

Feladatuk:

Biztosítsák a precíziós permetlé áramlást a szivattyútól a diffúzor, magyarul a fúvóka csoportokhoz.

A kalibrált szelepek után, a számtalan növényspecifikus diffúzorfejen belül, hogy ott hány fúvókához engedünk permetlevet, illetve azok csapjait mennyire nyitjuk vagy zárjuk, hogy a diffuzor szórásképletén belül beállítsuk a legideálisabb, legtökéletesebb és leggazdaságosabb, de mégis a biztonságos találatot a védendő felületre, nem befolyásolja, mert a rendszer biztosítja precizíós permelé hektáronkénti kijuttatását a kalibrált szelepek helyes beállítása által, mégpedig a következők szerint.

1. A kardánfordulat mindig 540/perc vagy kicsivel fölötte a ventilátorfordulat, azaz a légszállítás miatt.

2. A szivattyú nyomását ez után kell beállítani, az állandó 1,5 bar kötelező.

3. Pontosan meg kell határozni a térállást, azaz a kultúra, vagy a szántóföldi gép esetében a szórókeret szélességét, szőlő és gyümölcsös estében a sortávolságot.

4. A ventilátor paraméterei szerint, a térállás, a lombozat sűrűsége, az időjárási tényezők, mérések, ajánlások, gyakorlati tapasztalatok alapján meg kell határozni a kijuttatandó permetlé mennyiségét. Ez általában, normál védelem esetén 100-300 l/ha. Ezt a mennyiséget mindig a permetezésért felelős személynek kell meghatároznia.

5. A haladási sebességet is a permetezésért felelős személynek km/h-ban kell megadnia

a gyári ajánlások, tapasztalati értékek, a ventilátor/ kultúra szélessége/kultúra paraméterei/ lombozat állapota/ időjárási viszonyok alapján, hogy el tudjon jutni, illetve legyen ideje a ventilátor által keltett légárammal szállított permetlének a célzott felülethez megérkeznie, találnia.

6. A kalibrált szelepek beállítása:

Minden géphez tartozik egy beállítási képlet, melybe értelemszerűen be kell helyettesíteni a meghatározott adatokat és el kell végezni a számítást. A kapott eredmény ad egy beállítási értéket, melyet annyival kell osztani, amennyi kalibrált szelep van a gépen, illetve abból hányat akarunk használni. Normál esetben Turbó 1.-nél 2 db diffúzor van, a Turbó 2.-nél 4 db diffúzor található tehát értelem szerűen 2 ill. 4.-el osztok. A kapott értékre kell beállítani a diffúzorok karját.

Martginani gépek